-

-

Király az István! De, Komolyan!

2013. augusztus 30. - Mikey88

Bár már nem aktuális, de mivel ma este zajlott le a tüntetés eme előadás kapcsán gondoltam én is egyszer az életben kiállók valami mellett és állást foglalok.

Most, komolyan! Mi bajotok ezzel az előadással? Nem! De komolyan! Íme egy idézet a hőbölgő kisebbségtől:

„István, a király farmerban?” „Ne nézzük tétlenül ezt az újabb szemen köpését a magyar történelemnek! István, a király farmerban? Koppány bedrogozva??” 

Most komolyan! Ennyi? Hogy mai környezetbe lett helyezve egy egyébként nagyon aktuális téma, amely reflektál és görbetükröt mutat a 21. századi Magyarországra? Komolyan ennyire nagy a jólét idehaza, hogy egy színdarab miatt kapnak össze az emberek és viselkednek óvodásként? Erre mozdul meg a tömeg? Ezzel a viselkedéssel mutatnának jó példát az utódoknak? Az kit érdekel, hogy ölik a cigányokat és zsidóznak, István farmert húzott, mindenki fegyverbe! 

Gyerekek! Komolyan! Nőljetek már fel! Ilyenkor örülök, hogy a radikális jobboldal van kisebbségben és nem győzhet. A darab szellemisége megmaradt és a témájával aktuálisabb nem is lehetne. Így kell méltón feldolgozni egy klasszikust, amelynek üzenetértéke még erősebb. 

Erős a gyanúm, hogy azért nem tetszik valakinek, mert túlságosan is sznob, ahhoz, hogy elfogadja a remake-et, mint a filmek esetében vagy legbelül tudja és érzi, mit üzen bele a pofájába ez a darab, de mivel az emberek nem szeretik az igazságot csak a saját maguk által felépített naív illúziót ezért elutasítják és sértőnek veszik, mert bántóan azt érzik, amit a suliban akadékoskodó gyerek: "nekem nem mondja meg senki, hogy mi hogy van én tudom, hogy így és kész!"

Ehhez jön az a mondásom, miszerint az oktatási rendszer szép és jó, hogy tanult embereket akar nevelni, de inkább intelligens embereket kéne, mivel ez a kettő nem ugyanaz. Ugyanis az intelligens ember a tanultakon túl képes több oldalról megvizsgálni a dolgokat és objektíven értékelni, míg a tanult ember beszűkült látásmóddal rendelkezik, amely befolyásolja objektív látókörét és scak azt fogadja el igazságként, amit tanult. Ezzel csak azt akarom mondani, ami már egy régi bölcsesség, mielőtt reagálunk nézzünk a mélyére mindennek, ne kelljen már könyörögni!  

A bejegyzés trackback címe:

https://filmsiheder.blog.hu/api/trackback/id/tr285485467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása